Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elfogadom

Építse meg öntözőrendszerét

Építse meg öntözőrendszerét

Kedves vállalkozókedvű kert tulajdonos !

Úgy gondoljuk, ha eljutott idáig, akkor felmerült Önben az a gondolat, hogy kertjébe automata öntözőrendszert telepítsen, mi több ezt a rendszert saját kezűleg építse meg. Van egy jó hírünk, mi ebben kívánunk a segítségére lenni Önnek. 

Mire gondoltunk? 
Amennyiben bennünket kér fel a szakszerű terv elkészítésére, akkor elkészült terv alapján összeállított első árajánlatot ingyen az ön rendelkezésére bocsájtjuk. Amennyiben a kapott ajánlat után kíváncsi a részletes öntözési tervre is, győri szaküzletünkben személyesen megtekintheti.   A kapott terv és az általunk nyújtott szakmai segítséggel, szerelési- és telepítési útmutatók használatával könnyedén megépítheti saját öntözőrendszerét.  
 

Lássuk pontokba szedve a lényeget:

 

 1. Az első egyösszegű árajánlat küldése: Ingyenes
 2. Részletekbe menő szaktanácsadás.
  • Magas szintű telepítési útmutatás.
  • Kidolgozott szerelési ábrák.
  • Részletes bontású telepítési ábrák.

Hogyan kezdjen hozzá a telepítéshez ? 
Az öntözőrendszerek alkatrészei napjainkban könnyen beszerezhetőek, és költséghatékony megoldást nyújtanak a zöldfelületek fenntartásában. A legfontosabb feladat az öntözendő terület pontos felmérése, és a jó terv elkészítése, mellyel  időt, energiát és így pénzt takaríthatunk meg. Az alábbi útmutató segítségével felmérheti a terület nagyságát, majd  méret arányos rajzot készíthet a felmért területről. 
Mielőtt az öntözőrendszer telepítésébe kezdene és hálózati vízről kívánja a rendszert működtetni, érdeklődjön a helyi vízszolgáltatónál az almérő felszerelhetőségéről. 

FONTOS!

Törekedni kell az öntözendő terület lehető legpontosabb felmérésére, mert a pontos felmérés alapja egy tökéletes öntötőrendszer megépítésének.

 

A./ A talajtípus meghatározása, felmérés és a helyszínrajz elkészítése

Egy egyszerű módszerrel meghatározhatjuk kertünk talajtípusát. Ehhez szükségünk van egy befőttesüvegre, tiszta vízre, és egy evőkanál mosóporra. 
Tegye a következőket: 
 1. Töltse meg 1/3-ig a befőttesüveget talajjal.
 2. Az üveget töltse fel vízzel és tegye bele a mosóport és fedje le.
 3. Rázza össze erősen az üveget és rakja félre néhány órára vagy éjszakára.
Értékelje ki az eredményt.  
Homokos talaj:  Ha a víz tiszta és a talaj leülepedett az aljára, akkor a talaj nagyrészt homokos.  Vályog:  Ha a víz kicsit zavaros, mert némi anyag lebeg benne, akkor a talaj részben agyagos.  Erősen agyagos: Ha a víz zavaros és az üledék egy jól látható gyűrűt képez, akkor a talaj inkább agyagos. 
homokos    részben agyagos Erősen agyagos 
     
Felmérés és a helyszínrajz elkészítése
 
 1. Az első lépés: fel kell mérni pontosan a telket, valamint a ház és a többi építmény helyét. Készítsen egy vázlat rajzot a területről és írja be a méreteket. Ellenőrizze, hogy az összes tégla- és betonfalat, belső zárt udvart, gépkocsibejáró utat és kerítést berajzolta-e. A mérés során rajzolja ba a vázlatba a fák, bokrok és a gyep helyét.
 2. Ezt követően rajzolja le mérethelyesen a telket milliméter vagy kockás papírra, a méretarány lehetőleg 1:100 vagy 1:200 legyen (1 cm felel meg 1 m-nek ill. 2 m-nek), a méretarányt írja rá a papírra. A rajzon jelölje be az összes építményt, nagy fát. talajtakaró növényzetet, bokrot, gyepet és a területen található rézsűket.
 3. A rajzon jelölje az északi oldalt  az esetleges szint különbségeket és a túlzottan árnyékos területeket is.
ÖTLET  Mire lehet szüksége a felméréshez: 
 • mérőszalag cövek vagy csavarhúzó (a mérőszalag rögzítéséhez)
 • papír, toll vagy ceruza
  
   

  8. A rendszer teljesítményének meghatározása   

Jó hatásfokú automatikus öntözőrendszer tervezésénél előszőr is a figyelembe vehető teljesítményt kell meghatározni, azaz azt, hogy mekkora vízmennyiség áll rendelkezésünkre a kert öntözéséhez. Amennyiben a rendszer a település vízhálózatához csatlakozik, az alábbi műveleteket hajtsa végre. Ha a rendszert egy tóból, kútból vagy tartályból akarják üzemeltetni a szivattyú kiválasztásához és a telepítéshez vegye igénybe a HUNTER képviselet segítségét

1. A víz statikus nyomása (bar)

A víznyomás méréséhez szereljen föl egy manométert lehetőleg a vízórához legközelebb eső kerti csapra. Ellenőrizze, hogy a házban minden vízcsapot elzártak-e. Nyissa ki a kerti csapot és jegyezze föl a manométer által mutatott nyomásértéket. Ez a statikus nyomás bar-ban vagy kPa-ban.

1.a A rendelkezésre álló víz meghatározása vödör segítségével.(liter/perc) 


Szereljen föl egy "T" idomra nyomásmérőt és egy csapot, majd kössük rá a "T" idomot a csapra. Az így összeszerelt nyomásmérő segítségével határozzuk meg a rendelkezésre álló víz mennyiséget. Nyissa ki a kerti csapot teljesen, majd a "T" idomra szerelt csapot is úgy, hogy a nyomásmérő 3,5 bar-t mutasson. A kifolyó vizet engedje egy 10 literes vödörbe és mérje meg, hogy mennyi idő alatt tölti azt meg. 
Pl.: 20 másodperc/10 liter = 30 liter/ perc 3,5 bar nyomáson. 
Az így meghatározott vízmennyiséggel számolhatunk az öntözőrendszer tervezésekor.

2.b Az átfolyó víz mennyiségének meghatározása a táblázat segítségével (liter/perc) 

A rendszer rendelkezésére álló vízmennyiség kiszámításához két adat felvétele szükséges: 
a./ A vízóra vagy a bejövő vízvezeték mérete. A vízórán általában feltüntetik a méretét, a leggyakrabban 3/4" vagy 1"-ost használnak. 
b./ A bekötővezeték átmérője. Mérje meg a vezeték kerületét egyszerűen a cső köré tekert zsinórral. A zsinór hosszát lemérve a mellékelt táblázatból kikereshető a cső átmérője. 
  

3. A rendszer tervezésénél figyelembe vehető vízmennyiség
A következő táblázatokból keresse ki a vízóra méretének, a vízvezeték méretének, anyagának és a mért statikai nyomásának megfelelő a tervezéskor figyelembe vehető vízmennyiséget (l/perc). Ezt követően határozza meg a statikai nyomás függvényében (a megfelelő oszlopon lefelé haladva) a rendszer dinamikus nyomását. Erre a nyomásértékre a fejek kiválasztásakor és a rendszer megtervezésekor lesz szüksége. 
   
   
 
 
Ezennel meghatározta a maximális l/perc teljesítményt és az öntözőrendszer rendelkezésére álló dinamikai nyomás közelítő nagyságát. E két értéket használjuk fel a rendszer tervezésénél. Ha ezeket az értékeket meghaladja a tervezett rendszer, az öntözés nem lesz hatékony vagy erős lökéshullám alakul ki, ami súlyos károkat okozhat.
Ha elkészítette a terület méretarányos rajzát, valamint meghatározta a rendelkezésre álló víz adatait akkor juttassa el hozzánk az alábbi elérhetőségeken, hogy elkészíthessük kertjéhez legmegfelelőbb öntözőrendszer tervrajzát. 
A következő formátumokba küldhet tervrajzokat: JPEG,PDF,TIF,DWG;DXF
Személyesen:  Öntözőtechnika Szaküzlet 9012. Győr, Győri út 58. H-P 700-1700 
Telefon/Fax:   +36-96-440-840
e-mail:             info@gardenx.hu
 


  

 A terveket az alábbi tervezőprogramok segítségével készítjük: 
 • Rain Maker


Amennyiben  a terv és az árajánlat alapján szeretné az öntözőrendszert saját maga megépíteni, és a rendszerhez szükséges anyagokat nálunk vásárolja meg, akkor az alábbi segítségeket biztosítjuk Önnek díjtalanul. 

 • tervezés árajánlat készítés
 • szaktanácsadás
 • idomok szerelésének betanítása
 • automaták bekötésének betanítása
 • öntözőfejek beállításának betanítása
 • szerelési ábrák
 • telepítési ábrák

Az alábbi szerelési ábrák alapján könnyen össze fogja tudni szerelni az öntözőrendszert. Igény esetén lehetőség van  a összeszerelés menetének betanítására is, hogy Ön ne kerüljön váratlan helyzetbe a telepítés során. Legvégső esetben, ha úgy érzi megoldhatatlan akadályba ütközött, akkor, ahogy a mondani szokták kollégáinktól telefonos segítséget is kérhet. 
  
A szerelési ábrák az alábbiakat tartalmazzák: 

 • vízcsövek elhelyezését
 • idomok szerelését (típus megnevezésével)
 • mely idomokat és hol kell tömíteni
 • elzáró szerelvények helyét
 • szerelési módozatokat

Az öntözőfejek beállításásához speciális HUNTER kulcsot adunk, mely használatával, és a tőlünk kapott beállítási útmutató segítségével könnyedén beállíthatja a szórófejeket az megfelelő működéshez.